Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Έφυγαν το 2011...7+1 παίκτες που εγκατέλειψαν τη Σούπερ Λιγκα

Χθες ανακοινώθηκε η πώληση του Αντελίνο Βιερίνια στη γερμανική Βόλφσμπουργκ έναντι 4 περίπου εκατομμυρίων. Ο ΠΑΟΚ, που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση πήρε τη γενναία και αναγκαία απόφαση να ξεκινήσει τις περικοπές σε μισθούς και να ενισχύσει τα άδεια ταμεία της ομάδας μιας και η πιθανότητα να έρθει κάποιος Άραβας να πάρει την ΠΑΕ δεν υπάρχει. Το θέμα όμως είναι άλλο: Ένα ακόμη στολίδι του ελληνικού πρωταθλήματος έφυγε.

Το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε συλλογικό επίπεδο, έχει πέσει αισθητά. Ειδικά το 2011 είδαμε πολλούς παίκτες που αποκαλούμε στολίδι, σταρ κλπ να εγκαταλείπει τη χώρα μας προς αναζήτηση ένος ανώτερου ποιοτικά πρωταθλήματος, είτε προς αναζήτηση περισσότερων χρημάτων, είτε διότι ήθελαν να επιστρέψουν στη πατρίδα τους και να κλείσουν εκεί τη καριέρα τους. Το παρόν άρθρο/αφιέρωμα είναι μία ανασκόπηση των αποχωρήσεων κατά το 2011.

Ζιλμπέρτο Σίλβα (Παναθηναϊκός):
Ο πρώην αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας αποχώρησε το καλοκαίρι του 2011 με σκοπό να επιστρέψει στη πατρίδα του για να κλείσει τη πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα του στη Γκρέμιο, ομάδα που ανέδειξε τον Ροναλντίνιο. Το συμβόλαιο του αμυντικού μέσου έληγε το καλοκαίρι και δεν υπήρχε διάθεση από τον Παναθηναϊκό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με ένα ακόμη μεγάλο συμβόλαιο, ενώ και ο ίδιος ο παίκτης είχε προαναγγείλει τη φυγή του μετά το περιβόητο ντέρμπυ των αιωνίων στο Γ. Καραϊσκάκης. Το κενό που άφησε είναι μεγάλο, ωστόσο δεν φάνηκε, εν τέλει η απουσία του.

Τζιμπρίλ Σισέ (Παναθηναϊκός):
Κατά την άφιξη του όλοι ήταν σκεπτικοί. Παίκτης που έχει κάνει μεγάλη καριέρα, που όμως βρίσκονταν σε καθοδική πορεία και το επιβαρυμένο του ιατρικό παρελθόν έκανε πολλούς να δυσπιστούν για το πόσο θα μπορούσε να προσφέρει (μεταξύ αυτών ήμουν κι εγώ). Και όμως, ο Σισέ πιθανόν να είναι μία από τις καλύτερες μεταγραφές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Επαγγελματίας μέχρι αηδίας, δεινός σκόρερ και φιλότιμος, πέτυχε 40+ τέρματα με τη πράσινη φανέλα και υπήρξε βαρόμετρο κατά τη σεζόν 2009-2010, όταν και ο ΠΑΟ κατέκτησε το νταμπλ. Έφυγε ένατι 5 εκατομμυρίων για την ιταλική Λάτσιο, μόνο που εκεί απογοητεύει. Έχει πετύχει μόλις ένα γκολ στο πρωτάθλημα, στη πρεμιέρα, και από τότε τίποτα. Μόνη παρηγοριά οι ασίστ του Γάλλου...Όμως για άλλο λόγο τον απέκτησαν οι Λατσιάλι...
 
Νάτσο Σκόκο (ΑΕΚ):
Ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός, αφού πρώτα ανανέωσε το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ τον Νοέμβρη του 2010, το καλοκαίρι του 11 αποτέλεσε παρελθόν. Η εξαιρετικά κερδοφόρα πρόταση της Αλ Αϊν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανάγκασε την ΑΕΚ να αφήσει τον παίκτη (ο σύλλογος πλήρωσε τη ρήτρα του) και ο Σκόκο υπέγραψε ένα εξαιρετικά μεγάλο συμβόλαιο. Ασφαλώς η απουσία του Σκόκο είναι παραπάνω από αισθητή, όχι μόνο στην ΑΕΚ αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα γενικότερα. Η ΑΕΚ δεν έχει έναν παίκτη με τη ποιότητα του Αργεντίνου, παρ'ότι ο Αδαμίδης ισχυρίζονταν πως θα έρθει παίκτης ανάλογης αξίας. Ως αντι-Σκόκο "βάφτισε" τον Χοσέ Κάρλος, που ουδεμία σχέση έχει.

Πάπα Μπούμπα Ντιοπ (ΑΕΚ):
Ένα ακόμη μεγάλο όνομα αποχώρησε από την Ένωση το περασμένο καλοκαίρι. Λόγω ένος προβλήματος της εγκυμονούσας συζύγου του, ο Σενεγαλέζος αμυντικός χαφ αναγκάστηκε να φύγει κακήν κακώς από τους κιτρινόμαυρους, χαρίζοντας ένα μεγάλο μέρος του συμβολαίου του, προκειμένου να μετακινηθεί στη Γουεστ Χαμ, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας στην Αγγλία. Έτσι, μετά από μόλις ένα χρόνο παρουσίας στα ελληνικά γήπεδα, ο Ντιοπ έφυγε και η ΑΕΚ απέκτησε ως αντι-Ντιόπ τον Φάμπιαν Βάργκας, που μέχρι στιγμής δείχνει πολύ καλά στοιχεία.

Άλμπερτ Ριέρα (Ολυμπιακός):
Ήρθε μετά βαϊων και κλάδων το καλοκαίρι του 2010 αποτελώντας τη πρώτη ηχηρή μεταγραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη, που ήθελε να κάνει ένα μεταγραφικό μπαμ για να τονώσει το κοινό του ΟΣΦΠ. 4,7 εκατομμύρια εστάλησαν στο Λίβερπουλ και ο Ισπανός χαφ φόρεσε τα ερυθρόλευκα για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011. Μέτρια πράγματα έδειξε, ήταν φανερά εκτός ρυθμού και πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης. 1η Σεπτέμβρη καταφθάνει πρόταση 4,7 εκατομμυρίων για τον Ισπανό από τη Γαλατασαράι και ο Ριέρα κάνει τα πάντα προκειμένου η διοίκηση να αποδεχθεί τη πρόταση των Τούρκων και να υπογράψει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο που θα του αποφέρει τα διπλά λεφτά σε σχέση με το συμβόλαιο που είχε στους ερυθρόλευκους. Αυτή τη στιγμή, η Γαλατασαράι κλαίει τα λεφτά που πέταξε...Ωστόσο, λόγω της καριέρας του κυρίως, μπήκε στη λίστα.

Φάμπιαν Εστογιάνοφ (Πανιώνιος):
Ο πιο ποιοτικός παίκτης του Πανιωνίου και ένας από τους καλύτερους εξτρέμ του πρωταθλήματος εγκατέλειψε τη χώρα μας γύρω στα τέλη του Νοέμβρη. Αιτίες της αποχώρησης του ήταν αφενώς η επιθυμία του παίκτη να επαναπατριστεί, αφετέρου η δεινή οικονομική κατάσταση του συλλόγου της Νέας Σμύρνης, που δεν μπορούσε να αντέξει τον υπέρογκο μισθό του. Λύση κοινεί συναινέσει του συμβολαίου και ο Ουρουγουανός διεθνής επέστρεψε στη χώρα του και βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ομάδας. Ένας ακόμη τεχνίτης ποδοσφαιριστής που εγκατέλειψε τη Σούπερ Λίγκα.

Πάμπλο Κοντρέρας (ΠΑΟΚ):
Έφυγε πριν από μερικές μέρες, ωστόσο δεν τον είδαμε να αγωνίζεται το 2012 και εξ'ου και βρίσκεται στη λίστα. Ένας μυαλωμένος σέντερ μπακ, που μπορεί να είναι αργός, ωστόσο είναι έμεπιρος και ήταν βαρόμετρο στην αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης χάνει τον ηγέτη της στα μετόπισθεν, με τον διεθνή Χιλιανό να επιστρέφει στη χώρα του για χάρη της Κόλο Κόλο, του μεγαλύτερου συλλόγου στη πατρίδα του. Υπόδειγμα επαγγελματία, σταθερός παίκτης και βασικός συντελεστής της αγωνιστικής ανόδου του ΠΑΟΚ κατά τις τελευταίες σεζόν. Το αν θα λείψει, θα το διαπιστώσουμε στη συνέχεια.

Αντελίνο Βιερίνια (ΠΑΟΚ):
Ο κύκλος των αποχωρήσαντων για το 2011 ολοκληρώνεται με την αποχώρηση του Πορτογάλου εξτρεμ. Ο Βιερίνια πλέον θα δοκιμάσει τη τύχη του σε ένα πιο μεγάλο πρωτάθλημα, όπως είναι η Μπουντεσλιγκα, ο ΠΑΟΚ χάνει τον πιο ποιοτικό παίκτη του ρόστερ με το κενό του να θεωρείται ήδη δυσαναπλήρωτο και το ελληνικό πρωτάθλημα χάνει έναν ακόμη τεχνίτη αθλητή που έδειξε πολλά θετικά στοιχεία και χάρισε πολλές στιγμές μαγείας στα γήπεδα της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου